Bouwrecht 

Bent u op zoek naar een bouwrecht advocaat? Dan bent u bij STIPT. advocaten aan het juiste adres. Het bouwrecht is een breed vakgebied en bestrijkt veel juridische onderwerpen die met het (ver)bouwen of het in stand houden van bouwwerken te maken heeft. De bouwrechtspecialisten van STIPT. adviseren u bij alle kwesties waarmee u als aannemer, projectontwikkelaar, opdrachtgever of architect mee te maken kunt krijgen.

Wet- en regelgeving omtrent bouwrecht

Er bestaat veel wet- en regelgeving over onze leefomgeving en de kwaliteit van bouwwerken. STIPT. advocaten kan zich dan ook goed voorstellen dat u door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet.

Niet elke ‘bouwovereenkomst’ is geschikt voor ieder werk. Voor de meeste bouwopdrachten zal de traditionele aannemingsovereenkomst volstaan. Is er sprake van een samenwerkingsovereenkomst tussen verschillende partijen, bijvoorbeeld tussen opdrachtgever, architect en aannemer, dan is een bouwteamovereenkomst meer voor de hand liggend. Moet het onroerend goed nog gerealiseerd worden en wordt de grond separaat geleverd, dan moet er een koop-/aannemingsovereenkomst worden opgesteld.

Standaardmodelovereenkomsten in het bouwrecht

Ook in de bouw wordt er veel gebruik gemaakt van standaardmodelovereenkomsten en de daarbij behorende standaard algemene voorwaarden. Een van de bekendste is de UAV-2012. Veel voorkomend is ook de UAV-GC voor geïntegreerde bouwcontracten, waarbij de rollen van de aannemer en de opdrachtgever zijn verdeeld en waarbij een breder deel van het bouwproces, zoals bijvoorbeeld meerjarig onderhoud, wordt vastgelegd. Ook de AVA (algemene voorwaarden voor Aanneming van werk) is een veelgebruikte standaard voor de wat (relatief) kleinere of eenvoudigere werken zonder directievoering.

Bouwrecht contracten

Hoe goed een contract ook in elkaar steekt, er kan altijd discussie of een geschil tussen de opdrachtgever en de aannemer ontstaan. Vaak betreft dit discussie over meer- en minderwerk of kostenoverschrijding van de aanneemsom. STIPT. advocaten geeft u dan ook graag advies op het gebied van bouwrecht contracten.

Ook fouten in of aan het werk zijn vaak onderwerp van discussie. De aansprakelijkheid van de aannemer is na oplevering van het werk beperkt. Ook kan het zijn dat de opdrachtgever de aannemer (deels) onbetaald laat. Welke rechten heb je dan als aannemer om betaling van de openstaande facturen te vorderen? Een van de sterkste rechten die een aannemer heeft is het retentierecht. Maar ook andere voorrechten kunnen de verhaalspositie van een aannemer verbeteren.

Juridisch advies van onze bouwrecht advocaten?

STIPT. advocaten heeft ruimschoots ervaring in het bijstaan van zowel aannemers als opdrachtgevers. De bouwrechtadvocaten van STIPT. kunnen u adviseren over uw juridische positie en over de mogelijkheden zowel binnen als buiten rechte. Procedures bij de Raad van Arbitrage en bij de rechtbank worden door onze bouwrechtadvocaten met regelmaat uitgevoerd. 

Vul het onderstaande contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Bellen kan uiteraard ook, via 088 000 53 00.

Contact opnemen

Voorrechten
Een voorrecht is het recht van een schuldeiser om een hogere rang te hebben als er een verdeling van goederen plaatsvindt, bijvoorbeeld in een faillissement. Voorrechten volgen uit de wet en zijn er in twee varianten: algemene en bijzondere voorrechten. Algemene voorrechten geven de schuldeiser een hogere rang op alle goederen van de schuldenaar. Een werknemer met een vordering tot betaling van achterstallig salaris heeft bijvoorbeeld zo'n algemeen voorrecht. Bijzondere voorrechten geven de schuldeiser slechts een hogere rang op de opbrengst van een specifiek goed. Iemand met een vordering tot betaling van kosten die zijn gemaakt ter behoud van dat goed heeft bijvoorbeeld zo'n bijzonder voorrecht.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »