Verzoeken om huurprijsvermindering en ontbinding huurovereenkomst afgewezen

Een huurder wil graag dat zijn huur wordt verlaagd omdat er gebreken zouden zijn aan zijn huurwoning. De verhuurder, een woonstichting, wil dat het huurcontract wordt ontbonden omdat de man de woning te weinig gebruikt. De kantonrechter van de rechtbank Rotterdam wijst het verzoek van beide partijen af.

Een man huurt een woonruimte van een woonstichting. De woonstichting wendt zich tot de kantonrechter van de rechtbank Rotterdam, omdat zij de huurovereenkomst met de man wil ontbinden. Volgens de woonstichting heeft hij te weinig gebruikgemaakt van de woning en deze aan anderen in gebruik gegeven. De huurder daarentegen wil een huurverlaging. Volgens hem zijn er gebreken aan de woning, onder meer aan de muren en radiatoren.

Opgezegd

De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek van de woonstichting af. Het langere tijd afwezig zijn is niet zo ernstig dat dit tot ontbinding van de huurovereenkomst mag leiden, aldus de kantonrechter. Daarbij staat niet vast dat de huurder de woonruimte door anderen heeft laten gebruiken. De woonstichting mag zich gelukkig prijzen, nu de man de huurovereenkomst inmiddels uit zichzelf heeft opgezegd. Zijn verzoek om huurprijsvermindering ziet dan ook alleen op de periode tot de beëindiging van het contract.

Gebreken

Om de gebreken aan de muren in de woning aan te tonen heeft de huurder een deskundigenrapport overgelegd. Daaruit blijkt dat de muren verzand zijn. Hierdoor kan er geen behang op: dat zal niet of nauwelijks hechten. Dit levert naar het oordeel van de kantonrechter weliswaar een gebrek op dat moet worden hersteld, maar dit geeft nog geen recht op een lagere huurprijs. Om daarvoor in aanmerking te komen moet sprake zijn van een substantiële vermindering van het huurgenot. Daarvan is volgens de kantonrechter geen sprake. Er is vooral een esthetisch probleem en dat is onvoldoende om tot een recht op huurprijsvermindering te concluderen. 

Onderzoek

Volgens de huurder is verder nog sprake van een gebrek aan de radiatoren. Dat zou ook tot huurprijsvermindering moeten leiden. De huurder heeft de woonstichting echter niet op tijd de gelegenheid geboden om langs te komen voor een onderzoek en de radiatoren eventueel te repareren. Terwijl de woonstichting er wel alles aan heeft gedaan om een afspraak te maken. Ook om die reden is er geen reden de huur te verlagen, zo beslist de kantonrechter. 

ECLI:NL:RBROT:2025:557

Contact opnemen

Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Huurovereenkomst
Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder zich verbindt aan de huurder een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie (artikel 7:201 BW). Beide partijen hebben rechten en verplichtingen. Zo is de verhuurder verplicht het verhuurde ter beschikking te stellen en te gebreken aan het verhuurde te verhelpen. De huurder is onder meer verplicht om de huur te betalen en om zich als een goed huurder te gedragen. Dit zijn algemene regels voor huur, die gelden voor zowel de huur van woonruimte als de huur van bedrijfsruimte.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »