Overlastgever moet huurwoning uit, ook al is zijn kans op een andere huurwoning klein

Een man huurt ruim tien jaar een woning van een woningcorporatie. Die wil de huurovereenkomst beëindigen omdat de man ernstige (geluids-)overlast veroorzaakt en meerdere keren agressief en bedreigend is geweest naar omwonenden en medewerkers van de corporatie. De man zelf vindt dat hij in de woning mag blijven omdat hij de laatste paar maanden rustig is geweest en zijn leven op orde probeert te krijgen.

Op grond van de wet en de huurovereenkomst moet de man zich als een ‘goed huurder’ gedragen. Hij en ook zijn gasten mogen geen overlast veroorzaken voor de buurt, en hij mag zich niet dreigend gedragen. Als hij zich hier niet aan houdt, pleegt bij wanprestatie, wat een grond kan zijn de huurovereenkomst te ontbinden, met ontruiming van de woning tot gevolg. Dat is een zware maatregel, die diep ingrijpt in het gebruiksrecht en de huurbescherming van de man. Daarom kijkt de kantonrechter (rechtbank Midden-Nederland) naar alle omstandigheden van het geval.

Klachten

Over deze man ontvangt de corporatie al enkele jaren klachten, van verschillende buren. Die gaan over geluidsoverlast (harde muziek, schreeuwen, klussen), overdag en ook ‘s nachts. Bij de buren trilde het servies dan mee. Ook waren er (nachtelijke) feesten en werden vuurtjes en barbecues gestookt. De man heeft een keer twee mensen met een kapmes door de buurt achterna gezeten, heeft een autoruit ingeslagen en er is een explosief afgegaan bij zijn voordeur. Buren durven steeds minder meldingen te doen en hebben fysieke en mentale klachten gekregen van de stress. Tijdens gesprekken met medewerkers van de corporatie heeft de man geschreeuwd, met zijn hand op de balie geslagen en is onaangekondigd langsgekomen op het kantoor. Hij heeft meerdere ‘laatste kansen’ gekregen.

Huurgenot

In de wet staat dat iedere tekortkoming in de nakoming van een verbintenis de bevoegdheid geeft om de overeenkomst te ontbinden. Dit kan echter niet als de tekortkomingen ‘gering’ zijn. Die uitzondering doet zich hier niet voor, oordeelt de kantonrechter. Die begrijpt dat de man door problemen uit het verleden nu veel spanningen heeft en dat het vinden van een andere woning moeilijk is. Dat betekent echter niet dat van de verhuurder kan worden verwacht dat zij deze situatie laat voortduren: die moet ook andere huurders huurgenot verschaffen.

Uitvoerbaar bij voorraad

De man moet de woning verlaten en deze leeg en netjes achterlaten. Dit moet gebeuren binnen drie maanden. Dit vonnis wordt ‘uitvoerbaar bij voorraad’ verklaard: ook al gaat de man in hoger beroep – wat er normaal toe leidt dat het vonnis nog niet wordt uitgevoerd, dus dat hij nog kan blijven zitten totdat het hof uitspraak heeft gedaan – toch gaat de termijn van drie maanden nu direct in.

ECLI:NL:RBMNE:2025:2114

Contact opnemen

Huurovereenkomst
Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder zich verbindt aan de huurder een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie (artikel 7:201 BW). Beide partijen hebben rechten en verplichtingen. Zo is de verhuurder verplicht het verhuurde ter beschikking te stellen en te gebreken aan het verhuurde te verhelpen. De huurder is onder meer verplicht om de huur te betalen en om zich als een goed huurder te gedragen. Dit zijn algemene regels voor huur, die gelden voor zowel de huur van woonruimte als de huur van bedrijfsruimte.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Nakoming
Als partijen een overeenkomst hebben gesloten, kunnen de ene partij van de andere partij eisen dat die aan zijn verplichtingen uit die overeenkomst voldoet. Het voldoen aan die verplichtingen wordt nakoming genoemd. Komt een partij zijn verplichtingen niet (tijdig) of onbehoorlijk na, dan pleegt hij wanprestatie. Er is dan sprake van een tekortkoming in de nakoming.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Vonnis
Een vonnis is de uitspraak van een rechter van de rechtbank. Een uitspraak in hoger beroep of in cassatie wordt een arrest genoemd.
Meer info »
Hoger beroep
Als een partij niet eens is met de uitspraak van een rechter kan deze een hoger beroep instellen bij het gerechtshof. In hoger beroep wordt de beslissing van de lagere rechter getoetst en zaak opnieuw inhoudelijk behandeld.
Meer info »