Overlastgevend gezin met zeven kinderen moet huurwoning verlaten

Een groot gezin (zeven kinderen) veroorzaakt structureel geluidsoverlast. Als zij een alternatieve woning weigeren, zit er niets anders op dan de huurovereenkomst te ontbinden. Dan pas krijgen de buren het woongenot waar zij recht op hebben.

Een echtpaar met zeven minderjarige kinderen – de jongste is een baby – huurt een tussenwoning van een corporatie. De corporatie krijgt regelmatig klachten van omwonenden dat die huurders, hun kinderen en bezoekers overlast veroorzaken. Dat betreft hard praten en schreeuwen in de tuin, buiten telefoneren met de telefoon op speaker, barbecueën met geverfd hout (wat rook en stank veroorzaakt), en rochelen en spuwen. Binnenshuis wordt met deuren gesmeten, luid trapgelopen, gebonkt en gestampt, met meubels geschoven en geruzied. Uit een akoestisch onderzoek blijkt dat het geluid schommelde tussen ‘erg lawaaiig’ en ‘ontoelaatbaar’.

Waarschuwingen

Daarover voert de corporatie meerdere gesprekken met de huurders, de gemeente, hulpverleners, buurtbemiddeling, een gebiedsregisseur en een sociaal beheerder – steeds met een tolk erbij. Er worden afspraken gemaakt, waarschuwingen uitgedeeld en andere woningen aangeboden, waaronder een ruime hoekwoning met vier slaapkamers en twee badkamers. Als de huurders dit afwijzen, vordert de corporatie bij de kantonrechter van de rechtbank Overijssel ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning.

Voldoende gewicht

In het Burgerlijk Wetboek staat dat iedere tekortkoming in de nakoming van een verbintenis de wederpartij de bevoegdheid geeft om de overeenkomst te ontbinden. De tekortkoming moet wel van ‘voldoende gewicht’ zijn. Bij zijn beoordeling moet de rechter ook het belang van de kinderen betrekken: dit volgt uit het internationaal kinderrechtenverdrag. Ontruiming is niet mogelijk als dit leidt tot een acute noodtoestand voor de kinderen.

Leefgeluiden

De ouders betwisten dat sprake is van overlast, veel klachten van buurtbewoners vinden zij overdreven: ze worden als buitenlanders gewoon niet geaccepteerd en worden gepest. Leefgeluiden zijn niet te voorkomen, de woningen zijn niet goed geïsoleerd. De kantonrechter vindt echter wel dat sprake is van jarenlange ernstige en structurele overlast. Dat blijkt uit allerlei meldingen en het geluidsonderzoek. Inspanningen om te komen tot gedragsverandering hebben tot niets geleid.

Geen acute noodtoestand

Dit alles is voldoende om de huurovereenkomst te ontbinden, zelfs nu het gaat om een gezin met zeven kinderen. Er is niet gebleken dat zij in een acute noodtoestand belanden. De corporatie heeft al met de gemeente afgesproken dat er andere woonruimte wordt gezocht. Wat ook meespeelt: de ouders hebben de plicht om de belangen van de kinderen te waarborgen. De rechter begrijpt niet dat zij tot tweemaal toe een concreet aanbod voor een andere woning hebben afgewezen. Verder moet de corporatie ook andere huurders (de buren) voldoende huurgenot verschaffen en dat is nu verstoord geraakt door de voortdurende overlast vanuit de woning van het grote gezin. De huurovereenkomst wordt ontbonden. De woning moet worden ontruimd, daarvoor krijgen de huurders drie maanden.

ECLI:NL:RBOVE:2025:2060

Contact opnemen

Huurovereenkomst
Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder zich verbindt aan de huurder een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie (artikel 7:201 BW). Beide partijen hebben rechten en verplichtingen. Zo is de verhuurder verplicht het verhuurde ter beschikking te stellen en te gebreken aan het verhuurde te verhelpen. De huurder is onder meer verplicht om de huur te betalen en om zich als een goed huurder te gedragen. Dit zijn algemene regels voor huur, die gelden voor zowel de huur van woonruimte als de huur van bedrijfsruimte.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Nakoming
Als partijen een overeenkomst hebben gesloten, kunnen de ene partij van de andere partij eisen dat die aan zijn verplichtingen uit die overeenkomst voldoet. Het voldoen aan die verplichtingen wordt nakoming genoemd. Komt een partij zijn verplichtingen niet (tijdig) of onbehoorlijk na, dan pleegt hij wanprestatie. Er is dan sprake van een tekortkoming in de nakoming.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »