Na ontbinding stichting moet de administratie zeven jaar worden bewaard

Als het doel van een stichting is bereikt, of niet meer kan worden bereikt, kan de stichting worden ontbonden. Wel moet een bewaarder van de boeken en bescheiden worden benoemd.

Een bestuurder dient bij de rechtbank Rotterdam het verzoek in om de Stichting Administratiekantoor van een maatschap van internisten te ontbinden, en een bepaalde internist te benoemen tot bewaarder van de boeken en bescheiden van de stichting.

Bevoegd

De rechtbank moet eerst onderzoeken of zij wel bevoegd is. Er is een probleem: het ontbindingsverzoek is ingediend bij de rechtbank (dat is correct) maar het verzoek tot benoeming van een bewaarder van de boeken en bescheiden moet worden gericht tot de kantonrechter. Strikt genomen kan de rechtbank alleen beslissen over de ontbinding, en moet het andere verzoek worden doorverwezen naar de kantonrechter van deze rechtbank. Maar dat zorgt alleen voor administratieve lasten en vertraging. Een redelijke wetstoepassing luidt daarom: de rechtbank kan beide verzoeken behandelen.

Belanghebbende

Alleen een belanghebbende kan de rechtbank verzoeken een stichting te ontbinden. Dat kan wanneer het doel van de stichting is bereikt of niet meer kan worden bereikt. Deze verzoeker is belanghebbende: hij is de enige voormalig bestuurder van de stichting en voormalig internist-oncoloog bij het ziekenhuis.

Ontbinding

De stichting is opgericht met het oog op het verkrijgen van aandelen in het kapitaal van een BV, en met de uitgifte van certificaten op die aandelen aan de internisten. Die aandelen zijn uitgegeven aan de stichting maar de stichting heeft geen certificaten uitgegeven. De aandelen zijn inmiddels ingetrokken. Alle voormalige en huidige internisten hebben schriftelijk verklaard dat zij afstand doen van aanspraken op certificaten van de aandelen en zij hebben geen bezwaar tegen de ontbinding van de stichting. De rechtbank stelt vast dat het doel van de stichting niet meer kan worden bereikt en ontbindt de stichting.

Geen vereffenaar

De stichting heeft geen baten en geen schulden. De stichting houdt daarom direct op te bestaan en blijft na ontbinding niet voortbestaan voor zover dit tot vereffening van zijn vermogen nodig is. Er wordt daarom geen vereffenaar benoemd.

Bewaarder

Na ontbinding heeft de stichting geen bestuur, vereffenaar of bewaarder. Daarom kan op verzoek van een belanghebbende een bewaarder worden benoemd, zo mogelijk uit de kring van degenen die bij de stichting waren betrokken. Een van de internisten voldoet daaraan en die persoon wordt dan ook benoemd tot bewaarder van de boeken en bescheiden van de stichting. Die internist moet binnen acht dagen na het ingaan van zijn bewaarplicht zijn naam en adres opgeven aan het handelsregister. De bewaarder moet de balans, jaarrekeningen, voorraad- en loonadministratie, statuten en facturen tot zeven jaar na het einde van de stichting waren.

ECLI:NL:RBROT:2025:5506

Contact opnemen

Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beëindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Vereffenaar
Een vereffenaar is de persoon die is belast met het beheren en afwikkelen (vereffenen) van een nalatenschap. Een vereffenaar kan niet bij testament worden benoemd, en komt meestal alleen in beeld als er bij testament geen executeur is benoemd, en minstens één erfgenaam de nalatenschap beneficiair heeft aanvaard. De erfgenamen zijn dan in beginsel gezamenlijk vereffenaar. Als dat onwenselijk is, kan er bij de rechtbank ook een verzoek ingediend worden om een vereffenaar te benoemen.
Meer info »
Statuten
Statuten zijn de grondregels voor een rechtspersoon, en worden bij oprichting van de rechtspersoon vastgelegd in de notariële akte van oprichting. In de statuten staan bijvoorbeeld de naam, vestigingsplaats, doel en belangrijkste regels van de rechtspersoon. Statuten kunnen worden gewijzigd met een notariële akte van statutenwijziging. Statuten dienen te worden geregistreerd bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel, en zijn dus voor iedereen inzichtelijk.
Meer info »