Koper rekende op andere auto maar zit toch aan de aankoop vast
Een man koopt een auto maar ontdekt dat deze een zestraps automaat is, hij had gerekend op een achttraps. Hij wil de auto terugbrengen en zijn geld terug.
Een man koopt bij een dealer een Peugeot 3008, voor € 21.744. Voordat hij de auto koopt, maakt hij een proefrit. In de advertentie stond dat de auto acht versnellingen heeft, na de aankoop ziet de man op internet dat deze auto een zestraps automaat is. Als hij de auto eenmaal heeft, merkt hij dat ook. Als de dealer de koop niet wil ontbinden, eist de man via de kantonrechter (rechtbank Overijssel) dat de dealer de auto terugneemt en dat hij zijn geld terugkrijgt. De auto beantwoordt immers niet aan de overeenkomst: de man verwachtte een achtbaks automaat.
Bewijslast
Een gekochte auto moet beantwoorden aan de overeenkomst, aldus de kantonrechter. Daarvan is geen sprake als de auto niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De stelplicht en bewijslast van de stelling dat de gekochte Peugeot niet aan de overeenkomst beantwoordt rust op de koper.
Geen zwaarwegende voorwaarde
Voldeed deze Peugeot aan de overeenkomst? Daarbij is van belang of het voor de dealer duidelijk was dat acht versnellingen voor de koper doorslaggevend was. Maar de koper heeft niet met de dealer gesproken over zijn expliciete wens of voorwaarde dat de auto over acht versnellingen moest beschikken. Hij heeft vooral gezegd dat hij een auto wil met een laag brandstofverbruik. Het aantal versnellingen wordt ook niet genoemd in een e-mail van de koper aan de dealer als één van de criteria waaraan de auto moest voldoen. En toen hij op internet ontdekte dat de auto een zestraps automaat had, deed hij daar geen verder onderzoek naar. Bij aflevering zei hij daarover niets tegen de dealer. Nu de auto verder niet gebrekkig is, is van non-conformiteit en dus van een toerekenbare tekortkoming door de dealer geen sprake. Op grond daarvan kan de koop niet worden ontbonden.
Geen dwaling
Ook van dwaling is geen sprake. De man heeft niet aangetoond dat hij de auto niet zou hebben gekocht als hij had geweten dat deze slechts over een zestraps automaat beschikte. Maar de dealer had er toch verkeerd mee geadverteerd? Deze dealer mocht aannemen dat de koper de overeenkomst ook zonder deze onjuiste mededeling zou hebben gesloten – juist omdat het voor de dealer niet kenbaar was dat het voor de koper doorslaggevend was dat hij een auto met achttraps automaat wilde kopen. De dealer hoeft de auto niet terug te nemen.