Ketenregeling leidt tot arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Een man werkt bij een bedrijf in de voedingssector. Volgens hem is hij door opvolgende arbeidscontracten bij deze werkgever in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Hij vraagt de kantonrechter van de rechtbank Rotterdam dat te bevestigen.

De man werkt afwisselend als stagiaire en als werknemer, zonder dat steeds duidelijk is op basis van welke overeenkomst dat gebeurt. Daardoor is het een hele puzzel te achterhalen of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan. De kantonrechter concludeert dat dit wel het geval is.

Overeenkomsten

De man begint bij het bedrijf als stagiaire en krijgt daarvoor een stagevergoeding. Na zijn stage blijft hij van december 2021 tot december 2022 bij dit bedrijf werken. Daarvoor krijgt hij een arbeidsovereenkomst. Deze wordt door niemand ondertekend, maar de man ontvangt wel het daarin genoemde salaris. Ook na december 2022 werkt hij voor deze werkgever. Er wordt dan geen nieuw arbeidscontract gesloten, maar hij krijgt wel hetzelfde salaris zoals genoemd in de eerste niet ondertekende arbeidsovereenkomst. In februari 2023 krijgt hij een nieuwe stageovereenkomst, omdat hij bij het bedrijf een opdracht doet voor zijn opleiding. Vanaf 1 juli 2023 werkt de man op basis van een nieuwe arbeidsovereenkomst voor een jaar. Hij werkt na 1 juli 2024 door tot 16 juli 2024. Na die dag mag hij niet meer voor het bedrijf werken en wordt zijn bedrijfsaccount gesloten.

Ketenregeling

Volgens de man is met deze reeks van overeenkomsten een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaan. De kantonrechter is het daarmee eens. Er is vanaf 1 juli 2024 sprake van drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd die elkaar hebben opgevolgd met tussenpozen van minder dan zes maanden. De eerste niet ondertekende arbeidsovereenkomst wordt geacht overeengekomen te zijn, omdat werk is verricht en het loon is betaald zoals in de overeenkomst is vermeld. Dat contract liep van december 2021 tot december 2022, het tweede contract liep van december 2022 tot februari 2023 en het derde van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. De tweede arbeidsovereenkomst wordt op basis van de wet geacht een voortzetting te zijn van de eerste arbeidsovereenkomst, omdat er geen nieuw arbeidscontract werd overeengekomen. Doordat de man ook na 1 juli 2024 werkzaamheden voor de onderneming heeft verricht, is op basis van de zogenaamde ketenregeling een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaan en is het bedrijf verplicht zijn loon door te betalen. 

Alternatieven

Het bedrijf heeft nog aangevoerd dat het de man in juni 2024 heeft verteld dat de arbeidsovereenkomst niet met nogmaals een jaar verlengd zou worden. Ook hebben ze het met elkaar gehad over alternatieve arbeidsovereenkomsten. Daarvan is het echter nooit gekomen, terwijl de man wel tot na 1 juli 2024 is blijven werken bij deze werkgever. Uit niets blijkt dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd of dat de man zelf ontslag heeft genomen. Dit kan het bedrijf dan ook niet baten. Wel heeft de man op de zitting in december 2024 verklaard dat hij niet meer bij deze werkgever wil werken. Die moet hem daarom tot dat moment salaris uitbetalen. 

ECLI:NL:RBROT:2025:823

Contact opnemen

Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Ketenregeling
De ketenregeling houdt in dat een tijdelijk contract automatisch overgaat in een vast contract (i) als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen of (ii) als een werknemer langer dan 3 jaar aan een stuk tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad. Als tussen de contracten een 'pauze' van maximaal 6 maanden is gelegen, blijft de keten intact. Is de pauze langer, dan wordt de keten doorbroken en wordt er opnieuw geteld. De ketenregeling geldt niet voor werknemers jonger dan 18 jaar die gemiddeld maximaal 12 uur per week werken.
Meer info »