Aandeelhoudersvergadering begon te vroeg – besluit vernietigbaar

Op een aandeelhoudersvergadering staat een statutenwijziging geagendeerd. Maar voordat de aandeelhouders aanwezig zijn, neemt één aandeelhouder al dit besluit. Is dit besluit nu vernietigbaar of van rechtswege nietig?

Vier broers waren indirect aandeelhouder van een steenfabriek. Alle aandelen werden gehouden door hun eigen beheermaatschappijen. In de statuten van de beheermaatschappijen stond de afspraak: als iemand zijn aandelen wil overdragen, dan moeten deze eerst worden aangeboden aan de andere broers, pas daarna mogen ze worden overgedragen aan derden.

Overdraagbaarheid

Een broer roept zijn andere broers op voor een aandeelhoudersvergadering van zijn beheermaatschappij. Op de agenda staat een verruiming van de overdraagbaarheid van de aandelen. Als deze broer later kinderloos overlijdt, blijkt dat hij in zijn testament de Stichting Administratiekantoor tot zijn erfgenaam heeft benoemd, en de aandelen zijn geleverd aan de zoon van een andere broer. Drie broers eisen nu dat deze Stichting die aandelen eerst aan hun aanbiedt. Zij stellen dat de statutenwijziging nietig is, en starten een procedure.

Gebrekkig besluit

De rechtbank en in hoger beroep het hof constateerden dat er totstandkomingsgebreken kleven aan het besluit tot statutenwijziging. De broer die de vergadering bij elkaar riep begon te vroeg met het agendapunt. Zo werd het besluit tot statutenwijziging al genomen voordat de andere broers aanwezig waren. Daarmee is dit besluit gebrekkig tot stand gekomen. De vraag is wat de gevolgen hiervan zijn: is het besluit dan nietig of ‘slechts’ vernietigbaar? Volgens het hof is dit gebrek geen fundamenteel totstandkomingsgebrek dat leidt tot nietigheid. Er is sprake van vernietigbaarheid. De broers stellen dat het besluit tot statutenwijziging wel nietig was en gaan in cassatieberoep.

Nietig en vernietigbaarheid

In het Burgerlijk Wetboek staat dat een besluit van een orgaan van een rechtspersoon, dat in strijd met de wet of de statuten is genomen, nietig is: het besluit heeft eigenlijk nooit bestaan. Maar een besluit is vernietigbaar als het strijdig is met wettelijke of statutaire bepalingen die het tot stand komen van besluiten regelen. Wat betekent dit in deze zaak?

Strijd met statuten

Besluitvorming door een orgaan van een rechtspersoon vereist dat allen die vergader- of stemrecht hebben of die een raadgevende stem hebben, in de gelegenheid zijn gesteld aan het overleg deel te nemen of hun raadgevende stem te gebruiken. Stemgerechtigden moeten aan de besluitvorming kunnen deelnemen. Is een vergadering te vroeg begonnen, aldus de Hoge Raad, dan levert dat strijd op met wettelijke of statutaire bepalingen over de totstandkoming van besluiten. Dit leidt tot vernietigbaarheid van het besluit en niet tot nietigheid daarvan. Inmiddels is de bevoegdheid het besluit te vernietigen vervallen: dat moest binnen een jaar gebeuren, en daarmee zijn de broers te laat, wat de rechtbank eerder ook al vaststelde.

ECLI:NL:HR:2025:978

Contact opnemen

Statuten
Statuten zijn de grondregels voor een rechtspersoon, en worden bij oprichting van de rechtspersoon vastgelegd in de notariële akte van oprichting. In de statuten staan bijvoorbeeld de naam, vestigingsplaats, doel en belangrijkste regels van de rechtspersoon. Statuten kunnen worden gewijzigd met een notariële akte van statutenwijziging. Statuten dienen te worden geregistreerd bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel, en zijn dus voor iedereen inzichtelijk.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Hoger beroep
Als een partij niet eens is met de uitspraak van een rechter kan deze een hoger beroep instellen bij het gerechtshof. In hoger beroep wordt de beslissing van de lagere rechter getoetst en zaak opnieuw inhoudelijk behandeld.
Meer info »
Vernietigbaarheid
Vernietigbaarheid betekent dat een rechtshandeling ongedaan kan worden gemaakt ('vernietigd). Vernietigbaarheid dient te worden onderscheiden van nietigheid. Een nietige rechtshandeling is nooit geldig geweest, en wordt in zoverre geacht nooit te hebben bestaan. Een vernietigbare handeling is gewoon geldig zolang geen van de betrokken partijen de vernietigbaarheid inroept. Gevallen waarin een rechtshandelingen vernietigbaar zijn, is als de rechtshandeling is verricht door handelingsonbekwame personen, of als de rechtshandeling tot stand is gekomen door bedreiging, bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling. Is de rechtshandeling vernietigd, dan heeft dat terugwerkende kracht, en wordt die geacht nooit te hebben bestaan. De prestaties die reeds zijn geleverd op basis van de rechtshandeling, dienen dan ongedaan gemaakt te worden.
Meer info »
Nietigheid
Een nietige rechtshandeling is een ongeldige rechtshandeling, die wordt geacht nooit te hebben bestaan. De gronden voor nietigheid staan in de wet. Een rechtshandeling is bijvoorbeeld nietig als die in strijd is met de goede zeden of de openbare orde (art. 3:40 BW). Nietigheid werkt van rechtswege, er hoeft niet eerst een beroep op te worden gedaan. Een rechtshandeling kan ook voor een specifiek gedeelte nietig zijn, dan is er sprake van partiële nietigheid. Het niet-nietige deel van de rechtshandeling blijft dan in stand.
Meer info »