Verhuurder mag beslag leggen op huurtoeslag voor oude huurschuld

Anders dan het hof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld, is het beslag op huurtoeslag ook toegestaan voor voldoening van een oude huurschuld, zo oordeelt de Hoge Raad.

Een huurder wordt in 2017 door de kantonrechter (Nijmegen) veroordeeld tot het betalen van ruim 600 euro aan niet betaalde huur, verhoogd met rente en proceskosten. De verhuurder heeft hierna executoriaal derdenbeslag gelegd op de huurtoeslag van de huurder, waarop zij in 2018 zo'n 1.800 euro kan innen.

In de onderhavige procedure vordert de verhuurder ontbinding van de huurovereenkomst, ontruiming van het pand, betaling van bijna 1.200 euro aan achterstallige huur en een vergoeding van 540 euro per maand vanaf 1 juli 2019 voor het gebruik van het huis tot de ontruiming, vermeerderd met rente en kosten. Deze vorderingen worden door de rechtbank toegewezen, maar in hoger beroep afgewezen door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De verhuurder stapt naar de Hoge Raad.

Tijdgebonden karakter

De huursubsidie was bedoeld om de huurder beter in staat te stellen de lopende huur te betalen, zo oordeelde het hof. Zou de huursubsidie worden gebruikt voor het betalen van de schuld uit andere jaren, zoals de verhuurder dat heeft gedaan door de beslagopbrengsten op de schuld uit 2017 af te boeken, dan wordt daarmee het tijdgebonden karakter van de huursubsidie miskend. De subsidie, die inkomstenafhankelijk is, wordt immers steeds slechts voor een bepaalde periode toegekend. Het beslag frustreert daarmee de besteding van de huursubsidie aan de uitgaven waarvoor zij wordt verleend, aldus het hof.

Onjuiste rechtsopvatting

De Hoge Raad denkt hier anders over. In cassatie betoogt de verhuurder dat het hof blijk heeft gegeven van een onjuiste rechtsopvatting door te oordelen dat beslag op de huurtoeslag van een huurder alleen is toegestaan voor voldoening van lopende huurtermijnen en niet ter incasso van een oude huurschuld. Dit oordeel van het hof is onjuist, omdat een verhuurder beslag kan leggen op huurtoeslag die is verstrekt voor de huur van een woning, tot voldoening van de huur van die woning, ongeacht of de huurschuld ‘oud’ of ‘nieuw’ is, aldus de klacht van de verhuurder. De Hoge Raad is het hiermee eens. Het hof heeft ten onrechte geoordeeld dat de wet geen ruimte biedt voor beslaglegging door de verhuurder voor een huurschuld over een eerdere periode dan de periode waarop de huurtoeslag betrekking heeft. 

Het arrest van het hof wordt vernietigd. De Hoge Raad verwijst het geding naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch ter verdere behandeling.

ECLI:NL:HR:2022:931

Contact opnemen

Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Derdenbeslag
Derdenbeslag is beslaglegging door een schuldeiser onder een derde die een betalingsverplichting heeft aan de schuldenaar. Er wordt dan dus beslag gelegd bij iemand die eigenlijk buiten het geschil tussen de schuldeiser en schuldenaar staat. Veel voorkomend derdenbeslag is beslaglegging onder een bank, op de tegoeden van de schuldenaar.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beëindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Hoger beroep
Als een partij niet eens is met de uitspraak van een rechter kan deze een hoger beroep instellen bij het gerechtshof. In hoger beroep wordt de beslissing van de lagere rechter getoetst en zaak opnieuw inhoudelijk behandeld.
Meer info »
Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »
Hoge Raad
De Hoge Raad (der Nederlanden) is de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland. De hoofdtaak van de Hoge Raad is cassatierechtspraak. Dit betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of bij de uitspraken van lagere rechters (rechtbank en gerechtshof) de procedures en procesregels juist zijn toegepast. In cassatie wordt de zaak niet feitelijk inhoudelijk getoetst.
Meer info »
Cassatie
Cassatie houdt in dat er een beroep tegen een uitspraak van het Hof wordt aangetekend bij de Hoge Raad tegen een uitspraak van een lagere rechter. De Hoge Raad toetst of de rechter het recht en procesregels goed heeft toegepast en een uitspraak voldoende is onderbouwd. De Hoge Raad doet de zaak inhoudelijk niet over.
Meer info »
Beslaglegging
Er zijn twee vormen van beslag: conservair beslag en executoriaal beslag. Conservatoir beslag houdt in dat een schuldeiser beslag legt op de goederen van de schuldenaar, nog voordat de rechtbank heeft geoordeeld dat hij een (opeisbare) vordering heeft. Het beslagen goed kan nog niet worden geïncasseerd, maar wordt als het ware 'bevroren' totdat de rechter zijn eindoordeel heeft gegeven over de vordering. Voor conservatoir beslag is nodig dat een rechter de vordering al wel vast oppervlakkig heeft onderzocht, en toestemming heeft verleend voor het beslag. Vervolgens vindt de 'echte' procedure over de vordering plaats. Wordt de vordering toegewezen, dan verandert het conservatoir beslag in executoriaal beslag. Executoriaal beslag houdt in dat het beslagen goed meteen kan worden uitgewonnen. Er kan beslag worden gelegd op goederen van de schuldenaar zelf, of onder derden waar de schuldenaar een vordering op heeft, bijvoorbeeld de b
Meer info »