Te veel ontvangen billijke vergoeding moet worden terugbetaald

Als de kantonrechter een billijke vergoeding vaststelt, en het gerechtshof bepaalt dat dit bedrag lager moet zijn, dan moet de ontslagen werknemer het verschil terugbetalen.

Een werkgever wil de arbeidsovereenkomst met een werknemer ontbinden. De arbeidsrelatie tussen het bestuur (de werkgever) en het managementteam aan de ene kant en de werknemer (een directrice van een basisschool) aan de andere kant is verstoord. Volgens de kantonrechter heeft de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld, zodat de werknemer aanspraak heeft op een billijke vergoeding. Die eist 376.462 euro bruto, maar de kantonrechter maakt er 304.000 euro van, wat de werkgever vervolgens betaalt.

Duur arbeidsovereenkomst

In hoger beroep gaat de discussie over de hoogte van de billijke vergoeding. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch verwijst naar de gezichtspunten die de Hoge Raad in 2017 heeft geformuleerd in het New Hairstyle-arrest (ECLI:NL:HR:2017:1187). Zo moet ook worden bekeken hoe lang de arbeidsovereenkomst naar verwachting zou hebben voortgeduurd als de werkgever niet de ontbinding van de overeenkomst zou hebben veroorzaakt. Nog wel tien jaar, stelt de werknemer, die al ruim twintig jaar in dienst was. In die tien jaar had ze 787.262 euro kunnen verdienen (6.560 euro x 120 maanden), plus 109.000 euro aan werkgeversdeel van de pensioenpremie. Was ze elders gaan werken, dan had ze in die tien jaar 520.000 euro kunnen verdienen. De billijke vergoeding die zij vraagt, is daarom 787.262 + 109.200 - 520.000 = 376.462 euro.

Verwijtbaarheid

De kantonrechter vond de tien jaar aannemelijk, maar oordeelde dat de werknemer in die periode elders 592.000 euro kon verdienen, en stelde de billijke vergoeding zo op 304.000 euro bruto. Het hof vindt deze tien jaar echter wat veel: de vrouw had een arbeidsovereenkomst als directeur voor één jaar, en die zou – gezien een tussentijdse evaluatie – niet worden voortgezet. Het hof rekent daar nog een re-integratieperiode van drie jaar bij op. In die periode had ze een inkomen gehad van 229.618 euro bruto. In werkelijkheid had ze een ww-uitkering en een aanvulling op grond van de Werkloosheidregeling onderwijspersoneel primair onderwijs (Wopo). In totaal zou dat in deze periode 190.578 euro zijn, bijna 40.000 bruto minder dan wanneer zij bij de werkgever werkzaam zou zijn gebleven. De pensioenschade stelt het hof vast op 16.000 euro bruto. Samen is dat 56.000 euro, vanwege de verwijtbaarheid van de werkgever verhoogt het hof de billijke vergoeding naar 100.000 euro. Meer is niet nodig: de vrouw is 41, de arbeidsmarkt is goed en ze heeft al een transitievergoeding gekregen van 42.539 euro bruto. Deze transitievergoeding is ook bedoeld als compensatie voor de gevolgen van het ontslag.

Terugbetalen

De billijke vergoeding die het hof heeft vastgesteld (100.000 euro) is lager dan die de kantonrechter berekende (304.294 euro), een bedrag dat de werkgever al heeft betaald. Het te veel ontvangen bedrag moet de werknemer binnen twee weken na de uitspraak van het hof terugbetalen.

ECLI:NL:GHSHE:2022:2496

 

Contact opnemen

Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Billijke vergoeding
De billijke vergoeding is een vergoeding die een kantonrechter in een ontbindingsprocedure kan toekennen aan een werknemer, bovenop de wettelijke verplichte transitievergoeding. Voor een billijke vergoeding is enkel plaats als de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld richting de werknemer.
Meer info »
Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Hoger beroep
Als een partij niet eens is met de uitspraak van een rechter kan deze een hoger beroep instellen bij het gerechtshof. In hoger beroep wordt de beslissing van de lagere rechter getoetst en zaak opnieuw inhoudelijk behandeld.
Meer info »
Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »
Hoge Raad
De Hoge Raad (der Nederlanden) is de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland. De hoofdtaak van de Hoge Raad is cassatierechtspraak. Dit betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of bij de uitspraken van lagere rechters (rechtbank en gerechtshof) de procedures en procesregels juist zijn toegepast. In cassatie wordt de zaak niet feitelijk inhoudelijk getoetst.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beëindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Transitievergoeding
Een transitievergoeding is de wettelijke ontslagvergoeding, die werkgever bij ontslag aan werknemer verschuldigd is, tenzij de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld (artikel 7:673 BW). Als de werknemer zelf opzegt bestaat er géén recht op een transitievergoeding. Sinds 1 januari 2020 heeft iedere werknemer, ongeacht of er sprake is van een tijdelijk contract, vanaf dag 1 recht op transitievergoeding bij ontslag. De hoogte van de transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar.
Meer info »