Overeenkomst ontbinden? Dat kan niet zomaar

Tijdens een bouwproject kan het nodige misgaan. Het tussentijds ontbinden van de overeenkomst is mogelijk, maar daar zijn voorwaarden aan verbonden.

Voor het ontbinden van een overeenkomst is nodig dat degene die de opdracht aanneemt ‘in verzuim’ is. De opdrachtgever moet hem eerst in gebreke stellen: laten weten dat hij binnen een bepaalde termijn de boel moet herstellen. De vraag is of de opdrachtgever in deze casus dat had gedaan. Zij gaf een bedrijf opdracht een zwembad in haar tuin aan te leggen. De aanneemsom bedroeg € 56.000. Na twee weken krijgt de opdrachtgever een eerste deelfactuur van € 17.500. Die betaalt zij niet omdat er met de bouw van alles misgaat, en ze ontbindt de overeenkomst. De factuur moet zij gewoon betalen, oordeelt de kantonrechter in een eerste procedure. De opdrachtgever gaat in hoger beroep. Het gerechtshof Den Haag moet beoordelen of de opdrachtgever de overeenkomst mocht ontbinden.

Tekortkoming

Daarvoor had de opdrachtgever een ingebrekestelling moeten sturen: een schriftelijke aanmaning, waarbij aan het bedrijf een (laatste) redelijke termijn voor nakoming van de overeenkomst wordt gesteld. Zo kan worden bepaald tot welk tijdstip nakoming nog mogelijk is zonder dat van een tekortkoming sprake is. Herstelt de aannemer de fouten niet voor die tijd, dan is hij in verzuim. Daarna kan de overeenkomst worden ontbonden.

Geen ingebrekestelling

Het hof is van oordeel dat de opdrachtgever het bedrijf niet in gebreke heeft gesteld. Zij heeft de aannemer wel vaak gewezen op onvolkomenheden, maar dat is geen ingebrekestelling: ze heeft nooit een laatste (redelijke) termijn voor nakoming gesteld. Daardoor is het bedrijf niet in verzuim geraakt, en mocht de opdrachtgever de overeenkomst niet ontbinden.

Winstmarge

Mocht de opdrachtgever de overeenkomst niet ontbinden, opzeggen kon wel. Maar als zij dat doet, moet zij wel de afgesproken offerteprijs betalen, minus de besparingen door de aannemer – de werkzaamheden die hij niet meer heeft uitgevoerd en de materialen die hij niet heeft gebruikt. De opdrachtgever moet daarbij stellen én bewijzen hoeveel de aannemer heeft bespaard. Wat de deelfactuur betreft, is het duidelijk: dat werk is uitgevoerd en dit moet de opdrachtgever betalen. De aannemer wil ook dat de opdrachtgever de winst over het gehele project betaalt, € 16.283. Zij bestrijdt de hoogte van deze winst en de aannemer maakt niet duidelijk waarom deze zo hoog is. Het hof acht een winstmarge van 10 procent van de aanneemsom redelijk. De opdrachtgever moet daarom ook nog een bedrag van € 5.600 betalen.

ECLI:NL:GHDHA:2022:2173

Contact opnemen

Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »
Ingebrekestelling
Een ingebrekestelling is een schriftelijke aanmaning waarbij de schuldenaar een redelijke termijn wordt gegeven om alsnog zijn verplichtingen na te komen. Komt de schuldenaar niet alsnog binnen de gestelde termijn na, dan verkeert hij in verzuim. Als er sprake is van verzuim kan de schuldeiser bepaalde rechten doen gelden, zoals het recht op schadevergoeding en het recht op ontbinding. In sommige gevallen kan verzuim al intreden zonder dat er een ingebrekestelling is verstuurd.
Meer info »
Nakoming
Als partijen een overeenkomst hebben gesloten, kunnen de ene partij van de andere partij eisen dat die aan zijn verplichtingen uit die overeenkomst voldoet. Het voldoen aan die verplichtingen wordt nakoming genoemd. Komt een partij zijn verplichtingen niet (tijdig) of onbehoorlijk na, dan pleegt hij wanprestatie. Er is dan sprake van een tekortkoming in de nakoming.
Meer info »
Verzuim
Verzuim is een toestand waarin de niet-presterende schuldenaar moet te verkeren voordat de schuldeiser aanspraak kan maken op schadevergoeding of ontbinding. De schuldenaar kan op verschillende manieren in verzuim raken. Eén daarvan is dat de schuldeiser een ingebrekestelling heeft verstuurd waaraan de schuldenaar geen gehoor heeft gegeven.
Meer info »