Ook werknemer kan werkgever failliet laten verklaren

Als een bedrijf te veel schulden heeft kunnen schuldeisers het faillissement aanvragen. Ook als die schuldeisers werknemer bij het bedrijf zijn. Dat blijkt uit een zaak van een taxiondernemer die de salarissen van zijn chauffeurs niet meer kon betalen.

Een van de werknemers heeft nog aardig wat geld tegoed van haar werkgever, een taxibedrijf. Het gaat om twee maanden salaris en de eindafrekening vanwege het einde van haar dienstverband, een bedrag van € 5.542. De werkgever erkent de vordering, wat ook blijkt uit enkele deelbetalingen. Er loopt nog een gerechtelijke procedure over de vaststelling van de transitievergoeding en aanzegvergoeding. De werkgever wil met de werknemer een betalingsregeling treffen, maar zij heeft geen vertrouwen in zijn toezeggingen. De werkgever heeft nog meer schulden, ook enkele collega’s van de werknemer hebben nog loon tegoed. De werknemer vraagt de rechtbank Rotterdam de werkgever failliet te verklaren.

Schade aan taxi´s

De werkgever verklaart tegenover de rechtbank dat zijn financiële problemen het gevolg zijn van diverse omstandigheden die niet aan hem te wijten zijn, zoals de coronapandemie en de inflatie. Met zijn andere werknemers is hij bezig afspraken te maken over de hoogte van hun loonvorderingen. Er is schade aan enkele taxi’s en dat moet nog worden verrekend. Met één collega is er al een betalingsregeling getroffen, nu de anderen nog. Hij vraagt het verzoek tot faillietverklaring af te wijzen.

Opeisbare loonvorderingen

In de Faillissementswet staat dat de faillietverklaring kan worden uitgesproken als een schuldenaar zijn rekeningen niet meer betaalt. Verder moeten er meerdere schuldeisers zijn en moet ten minste één vordering opeisbaar zijn. Vaststaat dat deze werknemer en enkele collega’s opeisbare loonvorderingen op hun werkgever hebben. Die heeft wel deelbetalingen verricht, maar dat is niet voldoende. De hoogte van die vorderingen staat nog niet vast, omdat de werknemers mogelijk nog schade aan de taxi’s moeten vergoeden. Dat de hoogte nog niet helemaal duidelijk is, doet niet af aan het feit dat de werkgever schulden heeft die hij onbetaald heeft gelaten. Het is duidelijk dat hij te weinig bezittingen heeft om al zijn schulden te voldoen. Nu is voldaan aan de eisen uit de Faillissementswet, zal de rechtbank het taxibedrijf failliet verklaren.

ECLI:NL:RBROT:2022:10621

Contact opnemen

Transitievergoeding
Een transitievergoeding is de wettelijke ontslagvergoeding, die werkgever bij ontslag aan werknemer verschuldigd is, tenzij de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld (artikel 7:673 BW). Als de werknemer zelf opzegt bestaat er géén recht op een transitievergoeding. Sinds 1 januari 2020 heeft iedere werknemer, ongeacht of er sprake is van een tijdelijk contract, vanaf dag 1 recht op transitievergoeding bij ontslag. De hoogte van de transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »