Niet liegen tegen de baas over ziekmelding

Een werknemer meldt zich ziek: corona. Maar hij wordt erop betrapt dat hij op vakantie is. Dat is voldoende voor een ontslag op staande voet.

Een medewerker van een bedrijf laat eind januari 2022 aan zijn baas weten dat zijn dochter corona heeft en dat hij zichzelf ook laat testen. Echter, juist die dagen ziet de directie een filmpje op sociale media waarop te zien is dat vader en dochter op skivakantie zijn.

Ontslag op staande voet

Als de man weer op het werk komt, krijgt hij te horen dat hij op staande voet is ontslagen. De reden: hij is tijdens zijn ziekmelding (positieve coronatest) op vakantie geweest. De directie heeft geconstateerd dat het huis die dagen donker was, de vakantie was te zien op het filmpje en de telefoon van de werknemer gaf ook aan dat hij in Frankrijk was toen ze hem probeerden te bellen. Ook is gezien dat hij na afloop van de vakantie skispullen uit zijn auto laadde. Overigens, een jaar daarvoor vroeg de man eens vrij voor een tandartsbezoek maar werd hij op een terras gesignaleerd.

Ontslagvergoeding

Bij de rechtbank Midden-Nederland eist de man dat het ontslag wordt vernietigd. Hij moet weer aan het werk worden gezet en worden doorbetaald. Zo niet, dan wil hij een billijke ontslagvergoeding van 42.150 euro en een transitievergoeding van 2.181 euro. Hij beweert dat het skifilmpje een vorige vakantie betrof dat nu pas is gepost.

Dringende reden

De rechtbank moet beoordelen of het bedrijf een dringende reden had om de werknemer op staande voet te ontslaan. En die is er: de rechtbank is ervan overtuigd dat de man heeft gelogen over zijn ziekmelding. Dringende redenen voor een ontslag op staande voet zijn zodanige daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer, die ertoe leiden dat van de werkgever redelijkerwijs niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. De werkgever moet die dringende reden aantonen.

Niet geloofwaardig

In deze casus heeft de man zich wisselend uitgelaten over zijn testgedrag en vakantie. Data en beweringen over testen en zijn afwezigheid kunnen niet kloppen. Hij heeft de coronabesmetting niet aangetoond met documenten, alleen met een anonieme brief van de GGD die aan iedereen gericht kan zijn, en dat het een vorige vakantie betrof is niet geloofwaardig.

Einde arbeidsovereenkomst

Opgeteld: dat de man naar het oordeel van de kantonrechter heeft gelogen over de reden van zijn afwezigheid en dat hij toen, voorwendend corona te hebben opgelopen, op skivakantie naar Frankrijk is geweest, vormt een dringende reden voor het ontslag op staande voet. De arbeidsovereenkomst is op de dag van het ontslag rechtsgeldig beëindigd. De man heeft geen recht op de transitievergoeding, omdat het eindigen van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen en nalaten door de man.

ECLI:NL:RBMNE:2022:1919

Contact opnemen

Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Transitievergoeding
Een transitievergoeding is de wettelijke ontslagvergoeding, die werkgever bij ontslag aan werknemer verschuldigd is, tenzij de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld (artikel 7:673 BW). Als de werknemer zelf opzegt bestaat er géén recht op een transitievergoeding. Sinds 1 januari 2020 heeft iedere werknemer, ongeacht of er sprake is van een tijdelijk contract, vanaf dag 1 recht op transitievergoeding bij ontslag. De hoogte van de transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar.
Meer info »
Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »