‘Het is geen huurovereenkomst maar een bruikleenovereenkomst’

Een huiseigenaar wil de ‘huurder’ eruit zetten, omdat de ‘huur’ te weinig opbrengt. Het is ook geen huur, beweert hij: de bewoner heeft het pand in bruikleen. Maar daar steekt het gerechtshof een stokje voor.

Een man woont sinds 2013 in een huis, op basis van een huurovereenkomst die was aangegaan voor één jaar maar daarna steeds met een jaar is verlengd. De huurder betaalde maandelijks 1.050 euro, inclusief water, elektra en gas. In 2019 zegt de eigenaar de overeenkomst op, maar de bewoner accepteert dat niet. In de periode dat hierover een procedure bij de kantonrechter loopt, verkoopt de eigenaar de woning. De kantonrechter bepaalt dat de man in het huis mag blijven.

Geen huurbescherming

Tegen dit vonnis gaat de nieuwe huiseigenaar in beroep bij het gerechtshof Den Haag. Hij stelt dat er geen huurovereenkomst is, maar een overeenkomst van bruikleen. Daarbij komt de bewoner geen huurbescherming toe. Volgens het hof moet worden gekeken of de overeenkomst voldoet aan de voorwaarden die de wet stelt aan een huurovereenkomst. Van belang zijn twee elementen: de een verstrekt een zaak in gebruik aan een ander, die ander moet een tegenprestatie leveren (de huursom betalen).

Tegenprestatie

De huiseigenaar zegt dat dit geen huursom kan zijn: na aftrek van energiekosten blijft er zo’n 700 euro per maand over. Dat is niet marktconform en kan dus niet worden gelijkgesteld aan een normale huurprijs. Het gerechtshof erkent dat, maar zegt ook: het is zeker geen symbolische vergoeding die niet als tegenprestatie kan gelden. Dat de tegenprestatie onvoldoende is bepaald omdat sprake is van een all-in bedrag, doet daar niet aan af. Het is immers de eigenaar die een splitsing kan maken tussen de huurlasten en de servicekosten. Dat een marktconforme huur hoger zou uitvallen is ook niet relevant voor kwalificatie van de maandelijkse betaling en de huurovereenkomst. Daar komt bij: op de overeenkomst stond altijd met hoofdletters 'HUUROVEREENKOMST': huur was altijd de bedoeling van partijen.

Behoud van woonruimte

De eigenaar vindt verder dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is dat de bewoner zich op huurbescherming beroept. Dat is een stelling die een rechter niet vaak honoreert. De eigenaar heeft de woning gekocht, wetende dat deze was verhuurd en dat de bewoner zich op huurbescherming beriep. Als nieuwe eigenaar moet deze de verplichtingen uit de huurovereenkomst nakomen. Bovendien zijn de belangen van de eigenaar zakelijk van aard, terwijl het de bewoner om het behoud van zijn woonruimte gaat. Dat laatste belang weegt zwaarder. Dat de voorwaarden in de huurovereenkomst voor de eigenaar niet gunstig zijn, is – zeker met de gestegen energieprijzen – evident, maar dat is geen reden om de huurovereenkomst te beëindigen. Het beroep op huurbescherming is dus niet naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar.

ECLI:NL:GHDHA:2022:1637

 

Contact opnemen

Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »
Huurovereenkomst
Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder zich verbindt aan de huurder een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie (artikel 7:201 BW). Beide partijen hebben rechten en verplichtingen. Zo is de verhuurder verplicht het verhuurde ter beschikking te stellen en te gebreken aan het verhuurde te verhelpen. De huurder is onder meer verplicht om de huur te betalen en om zich als een goed huurder te gedragen. Dit zijn algemene regels voor huur, die gelden voor zowel de huur van woonruimte als de huur van bedrijfsruimte.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Vonnis
Een vonnis is de uitspraak van een rechter van de rechtbank. Een uitspraak in hoger beroep of in cassatie wordt een arrest genoemd.
Meer info »