Ongevaccineerde werknemer weigert coronatest en loon wordt stopgezet, is dit terecht?

In verband met de coronapandemie vraagt werkgever aan zijn werknemers een coronatoegangsbewijs (CTB) te laten zien op de werkplek (een theater) om binnen te mogen komen. Een van de werknemers (een danser) meldt dat hij geen CTB heeft en wil zich ook niet laten testen. De werkgever geeft aan dat als hij zich niet wil testen, hij niet langer inzetbaar is en de loonbetaling zal staken, omdat hij geen andere oplossing ziet.

Werknemer is het hier niet mee eens, eist dat het loon wordt doorbetaald en dat hij weer gewoon zijn werk als danser kan voortzetten. Hij stelt dat de eis om zich te testen in strijd is met zijn grondrechten.

De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af. Het klopt dat de eis van de werkgever, het laten testen, een schending van de privacy en lichamelijke integriteit oplevert. Maar deze inbreuk is gerechtvaardigd omdat de werknemer in zijn werk als danser in nauw contact komt met zijn mede dansers. In dit werk is het onmogelijk om afstand van elkaar te houden. Het garanderen van de veiligheid van de andere werknemers maakt het testen daarom noodzakelijk. Er is geen ander, minder verstrekkend middel voorstelbaar, dus het testen is proportioneel. Het doel van de werkgever, om een veilige werkplek te creëren voor zijn werknemers, weegt zwaarder dan het bezwaar van de werknemer om zich te laten testen.

Contact opnemen

Voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter is de rechter die oordeelt in kort geding.
Meer info »